mainos
mainos

Sarjisbloggaajan sivellinkynätesti, osa 1. Pentel, Copic & Pilot

Teksti ja kuvat: Aino Sutinen (aino.sarjakuvablogit.com). Artikkeli tehty yhteistyössä taidetarvikeliike Temperan kanssa.

Olen viime vuosina löytänyt ja käyttänyt yhä enemmän erilaisia sivellintusseja. En ole varsinaisesti kynähifistelijä, mutta olen pannut merkille eri merkkien ominaisuuksia ja kuinka ne sopivat eri tarkoituksiin. Tässä artikkelissa keskityn neljään suosittuun sivellinkynään. Testaan loput testiin saamani kynät kakkososassa, ettei tästä tule liian pitkä.

IMG_0040

Kuvassa ovat juttusarjassa testattavia tuotteet pakkauksissaan, vasemmalta oikealle:

  • Pilot Brush Pen pehmeä
  • Pilot Brush Pen kova
  • Sakura Koi Coloring Brush Pen
  • Sakura Pigma Brush Pen
  • Ecoline Brush Pen
  • Copic Gasenfude Brush
  • Sakura Pigma Brush Pen (erilainen sarja)
  • Pentel Brush Pen
  • Know Calligraphy Brush Pen

    Lisäksi testaan kakkososassa kolme Copicin kynää, joita ei ole tässä kuvassa.

IMG_0013

Käytän sivellinkyniä työssäni sarjakuvien ja kuvitusten tekemiseen ja yhdistelen usein samaan kuvaan montaa eri kynää. Itse käytän eläväistä viivaa tekeviä sivellinkyniä kuviin sekä suurempiin otsikoihin, sen sijaan teen leipätekstin tekstaukset tasaisempaa jälkeä tuottavilla kuitukärkikynillä.

george1-web-col

Teen värityksen joko aluksi viivan alle tai valopöydällä toiselle paperille, joten en ole ajatellut kynien veden- tai alkoholinkestävyyttä – testaan ne kuitenkin tämän artikkelin lopussa, kynissä on vähän erilaisia ominaisuuksia. Kaikkien kynien musteet kuivuvat aika nopeasti, mutta käsittääkseni kannattaa kuitenkin antaa kuivua kunnolla muutaman tunnin, jos haluaa olla 100% varma.

IMG_0038

Pentel Brush Pen ja Copic Gasenfude Brush Pen: sivellin taskussa

Otan ensimmäiseksi japanilaisen Pentelin uudelleentäytettävän sivellintussin, koska se on sarjakuvapiirtäjien klassikko. Mustepatruunoita saa myös ostaa erikseen ja ne on helppo vaihtaa. Täytettävyys on pidemmän päälle edullisempaa ja tuottaa myös vähemmän muovijätettä. Kynän paketissa tulee mukana neljä patruunaa.

IMG_0019

IMG_0020

Pentelillä saa aikaan hieman muita kyniä paksumpaa jälkeä painamalla kovempaa, ja käytän sitä usein juuri siihen tarkoitukseen. Kärki on nailonkuiduista koostuva sivellin.

Tällä saa myös aikaan sivellinmaisen ”kuivan” efektin, kun tekee vauhdikkaampaa viivaa – ei kuitenkaan yhtä kuivaa kuin tavallisella siveltimellä, koska muste juoksee kynässä jatkuvasti ja hyvin. Kun mustepatruuna lähestyy loppuaan, myös viiva alkaa vähän kuivua. Itse asiassa tämän kuvan kuivemmat viivat on tehty vähän vanhemmalla kynällä jossa musteen kulku alkaa jo ehtyä:

IMG_0021

Joskus Pentelin sivellinkynä on minulla aiheuttanut pientä pistemäistä roisketta ympärilleen, mutta ei pahasti. Pentel on luottokynä, moni käyttää samaa kynää vuosia. Elävän sivellinjäljen rakastajille, sopii myös suurten mustien pintojen värittämiseen.

IMG_0025

Myös japanilainen Copic on tehnyt nailonharjaksisen sivellinkynän. Se muistuttaa hieman Pentelin vastaavaa, mutta on kertakäyttöinen. Sen muste on vähän ohuempaa laatua.

IMG_0023

Copic on hyvä sivellinkynä, jolla saa tehtyä myös suht’ tarkkaa jälkeä, sikäli kuin pehmeäkärkisellä saa (jos on vakaa käsi, jälki on tietenkin siveltimellä elävää). Muste virtaa hyvin ja kestää ihan hyvin, joskin kertakäyttöisyys on miinusta. Tekee painettaessa paksua viivaa, ei aivan yhtä paksua kuin Pentel.

brushpen brush pen sivellinkynä testi pentel copic pilot

Pilot Pocket Brush Pen (pehmeä ja kova malli): hyvä yksityiskohtiin

Myös Pilot on japanilainen merkki. Kertakäyttöiset, kumikärkisillä sivellintusseilla saa aikaan hyvin tarkkaa jälkeä ja tarvittaessa ohutta viivaa. Viivan ”flow” ei kuivu nopeastikaan vedettäessä ja sillä ei saakaan aikaan sivellinmäisiä efektejä kuten edellämainituissa, harjaskärkisissä kynissä.

Pehmeässä Pilotissa (kuvassa ylempänä) on hieman pidempi ja paksumpi kärki. Muste valuu koko kärjen läpi, ei vain sen päästä, kuten kovassa.

IMG_0027

Pilotin muste leviää hieman karkealle paperille, kuten kuvasta näkyy. Ensiksi testissä on pehmeä malli. Siinä on miellyttävä, terävä pää.

IMG_0028

Tässä kynässä on se pieni ongelma, että kyljellään painettaessa sen kärki nousee ylös ja tekee viivan loppuun pienen hakasen. Se aiheuttaa myös kalligrafiakäytössä hieman outoja muhkuroita viivaan, vaikka kynällä saa muuten aikaan kauniita kirjaimia.

IMG_0031

Kynällä saa luotua aika paksuakin viivaa, mutta se sopii erityisesti pienten yksityiskohtien ja tarkan, ohuen viivan kanssa työskentelyyn, koska kärki on terävä. Huomaa että näillä kynillä saa aikaan hyvän pyöreän pisteen ylhäältäpäin painettaessa, harjaskärkisillä sivellintusseilla tämä ei onnistu:

pilot-brush-pen-sivellintussi-sivellinkyna

Kynässä on läpinäkyvä ikkuna ja musteen kulumisen voi havaita. Tämä vanhempi kynäni on vielä puoliksi täynnä:

IMG_0026

IMG_0032

IMG_0014

Kova Pilot taas on suosikkini pienelle paperille piirtäessä, koska sillä saa aikaan hyvinkin ohutta viivaa. Kärki ei siis varsinaisesti ole kova, mutta siinä on hyvä kynämainen tuntuma. Viiva ei hajoa, vaikka kynää liikuttaisi paperin pinnalla vain aivan kevyesti. Kovin paksua viivaa tällä ei saa ollenkaan, ja olisi turha värittää tällä suurempia pintoja. Yksityiskohtiin paras! Välillä tälläkin tulee pieniä hakasia viivan päähän, mutta ei samalla tavalla kuin pehmeällä Pilotilla:

IMG_0033

IMG_0034

Kuten näkyy, saa kovalla kynällä paremmin aikaan tarkkaa tekstausta kuin pehmeällä. Sillä tulee myös tasaisempaa paksumpaa viivaa, jos tarvitsee sellaista:

IMG_0037

VEDEN- JA ALKOHOLINKESTÄVYYS testissä

Lopuksi testasin näiden neljän sivellinkynän veden- ja alkoholinkestävyyden vedellä sekä ProMarker- tussilla. Annoin testipaperin ensin kuivua muutaman tunnin.

IMG_0036

Tässä testin tulokset:

sivellinkynä testi sarjakuva sarjakuvablogit copic pilot pentel brush pen

Kaikki näistä siis näyttivät kestävän alkoholiliukoista tussia ja Pentel ja Copic ovat vedenpitäviä, varsinkin Copic.

sivellinkyna-testi-copic-pilot-pentel-brushpen

Teen samoilla sivellinkynillä esimerkiksi tällaisia kuvituksia:

01kirje1-web-nayte-msmandarin

karikatyyriautomaatti-aino-sutinen

Summa summarum: suosittelisin varmaan eniten Pentelin täytettävää Brushpeniä suureen kokoon piirtäessä tai jos hankit vain yhden kynän, ja Pilotin kovakärkinen kynä on suosikkini pieneen kokoon piirtäessä.

Linkki: Sivellinkynätesti, osa 2.

Taiteilijan tavaratalo Tempera tukee Sarjakuvablogit.comin toimintaa. Liikkeestä (Uudenmaankatu 16. Helsinki) saa Suomen sarjakuvaseuran jäsenkortilla 10–20% alennusta tuotteista. Temperalla on myös verkkokauppa osoitteessa www.tempera.com/shop.

Sivellinkynät verkkokaupassa täällä.

pienmainos
pienmainos

Mainosta sarjakuvaasi tässä!
[fts_twitter tweets_count=2 cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no search=sarjakuvablogit]
mainos
mainos

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Subcode: 460


Sarjakuvablogit.com on Suomen sarjakuvaseuran 2008 perustama ilmainen palvelu, johon voi perustaa oman sarjakuvablogin. Sivusto on kehitetty erityisesti kuvapainotteisia blogeja ajatellen, ja muokkausmahdollisuuksia on paljon. Voit ehdottaa mielenkiintoista blogia Kuukauden blogiksi. Sivustoa pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja otamme mielellämme vastaan myös apua WordPress-pohjaisen sivuston kehittämisessä.

Tiimin ja Suomen sarjakuvaseuran tavoitat osoitteesta info@sarjakuvaseura.fi.
Ongelmatilanteissa ota yhteyttä palvelun ylläpitäjään osoitteessa webmaster@sarjakuvaseura.fi.
Aihetunniste Twitterissä: #sarjakuvablogit


Käyttöehdot


Suomen sarjakuvaseura ry
Sarjakuvakeskus
Laivalahden puistotie 7
00810 Helsinki
info@sarjakuvaseura.fi

Liity Suomen sarjakuvaseuraan! Liittymällä saat Sarjainfo-lehden kotiisi sekä jäsenkortin ja rahanarvoisia etuja. Samalla tuet suomalaista sarjakuvaa. Jäsenenä voit myös perustaa sarjakuvablogin tänne! sarjakuvaseura.fi