mainos
mainos

Taivaallisin sarjakuvablogi 2016 on Harmaan pupun päiväkirja

Parhaan kotimaisen sarjakuvablogin palkinto Taivaallisin sarjakuvablogi on jaettu kolmannen kerran Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2.9.2016.

Voittajablogi on Heta Nääsin Harmaan pupun päiväkirja. Se kertoo suurelta osin omaelämäkerrallisia tarinoita pupuhahmojen kautta. Aiheina ovat mm. ympäristötuho, maailmantuska, lapsuus, ystävyys, rakkaus, ruumiillisuus, häpeä ja nörttikulttuuri. Pupusarjakuvista on ilmestynyt myös kirja (Harmaan pupun päiväkirja, 2012).

DSC_0208

Valokuvat: Henry Söderlund

Voittaja saa 200 euron lahjakortin, jonka tarjoaa taidetarvikeliike Tempera. Tempera-logo

Raadin muodostivat vuoden 2016 sarjakuvaneuvokset, sarjakuvatekstaaja Mikko Huusko ja opettaja Johanna “Roju” Rojola sekä Aino Sutinen Suomen sarjakuvaseuralta.

heta harmaan pupun päiväkirja sarjakuvablogi

Raati perustelee:

”Pitämällä huolta siitä, että jäniseläimet pysyvät maailman kartalla, pidetään huolta monimuotoisuudesta, jota sarjakuvablogit tarjoavat. Ei pelkästään osana nykytekijöiden suvereniteettia eri medioiden välillä, sillä useat tekijät julkaisevat töitään eri foorumeilla sähköisenä yhtä lailla kuin perinteisemmäksi mielletyssä printtimediassakin, vaan tarjoavat myös ainutlaatuisen silmäyksen tekijänsä julkaisupalettiin.

luukku9_2015Harmaan pupun tapauksessa esittäytyy tekijänsä ilmiömäinen kehitys bloginsa otsikon alla kaikilla sarjakuvanteon osa-alueilla; esimerkkinä vaikkapa sommittelu, katseenkuljetus, dialogin rytmitys puhekupliin tai tekstaus.

– Mikko Huusko

“Paljastamalla henkilökohtaisimpia, arimpia salaisuuksiaan voikin paradoksaalisesti puhua yleisimmin. Vastoinkäymisistä, vioista ja heikkouksista lukija tunnistaa itsensä. Samastuminen on lohdullista. Bloggaaminen mahdollistaa anonyymin puheen vaikeistakin aiheista, palautteen ja vertaistuen saamisen paitsi tekijältä lukijoiden suuntaan, myös kommentoijilta tekijälle ja toisilleen. Voi olla eristyksissä mutta ei enää niin yksin.”

– Johanna “Roju” Rojola

Sarjakuvataiteilija Heta Nääs on itse kertonut blogistaan näin: “En muista miksi juuri kanipupunen tuntui sopivalta eläimeltä. Joka tapauksessa olen huomannut että kuten yksinkertaisesti piirrettyyn ihmishahmoon, eläinhahmoon on helppo samaistua koska se ei varsinaisesti näytä keneltäkään.”

grimbird.sarjakuvablogit.com

Kunniamaininta: Hulluussarjakuvia

Blogissa sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen kuvittaa värikkäin kuvin keräämiään tositarinoita mielenterveyden järkkymisestä. Kunniamainittu saa kirjapalkinnon.

Hulluussarjakuvia liittyy myös RIKKI – Sarjakuvia mielenterveydestä -hankkeeseen, jonka näyttely on sarjakuvafestivaalien satelliittinäyttelynä ja Viivi Rintanen on piirtänyt “hulluustarinan” myös projektin pienlehteen.

DSC_0230

Rintanen on kertonut blogistaan näin: “Teen sarjakuvia niin kauan kuin ’hullu’ on haukkumasana. Bloggaan ja puhun ronskisti hulluudesta, koska olen itse mieleltäni järkkynyt tai alun alkaen poikkeava. Pyrin olemaan kaltaisteni koko kirjon puolestapiirtäjä.”

hullluussarjakuvia viivi rintanen

Raadin kommentti:

“Hulluussarjakuvia-blogi on esimerkillinen siinä, miten blogi tuo syvyyttä laajempaan kokonaisuuteen ja on silti yhtä lailla osatekijä kuin itsenäinen, alati muuttuva taideteoskin.

Blogi on tärkeästä teemasta ja heijastelee lukuisissa muissakin blogeissa käsiteltyjä aiheita. Tämänkaltaiseen laajaan yhteistyöhön, mikä korostaa lukijoiden ja tekijöiden välisen rajapinnan häilyvyyttä, korostuu se, miten sisältöä ei voi tuottaa ilman tekijöitä. Lukijoista nyt puhumattakaan; jokaisella tarinalla on aina tekijänsä ja kertojansa sekä lukijansa.”

– Mikko Huusko

hulluussarjakuvia.sarjakuvablogit.com

Sarjakuvablogeista

“Sarjakuvamuotoiset blogit tarjoavat ennen näkemätöntä kuvaa ajastamme tulevillekin sukupolville, mikäli sivujen data sekä niiden lukemiseen käytetty tekniikka ovat edelleen saatavilla.

Vain mielikuvitus on rajana, minne sarjakuvamuotoisen blogin pikselimatriisi voi kuljettaa. Eikä välineiden kirjokaan ole rajoittava tekijä: kuvataidetermein sarjakuvablogia voisi luonnehtiakin sanoilla ’sekatekniikka digitaaliselle alustalle’.

Lukijoiden, tekijöiden ja yhteistyökumppanien omat verkostot kohtaavat toisensa luontevasti blogien muodostamassa solmukohdassa, missä nisäkkäät harjoittavat lajityypillistä toimintaansa riippumatta siitä, ovatko he Harmaita pupuja vai kenties jonkin toisen vielä kertomattoman tarinan äärellä!

Jokaiselle blogille on aina lukijansa.

Kiitos monipuolisen tarjonnan, esiraadin huolellisesta työstä riippumatta, valinta oli vaikea.”

– Mikko Huusko

DSC_0232

ulokkeita

pienmainos
pienmainos

Mainosta sarjakuvaasi tässä!
[fts_twitter tweets_count=2 cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no search=sarjakuvablogit]
mainos
mainos

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Subcode: 460


Sarjakuvablogit.com on Suomen sarjakuvaseuran 2008 perustama ilmainen palvelu, johon voi perustaa oman sarjakuvablogin. Sivusto on kehitetty erityisesti kuvapainotteisia blogeja ajatellen, ja muokkausmahdollisuuksia on paljon. Voit ehdottaa mielenkiintoista blogia Kuukauden blogiksi. Sivustoa pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja otamme mielellämme vastaan myös apua WordPress-pohjaisen sivuston kehittämisessä.

Tiimin ja Suomen sarjakuvaseuran tavoitat osoitteesta info@sarjakuvaseura.fi.
Ongelmatilanteissa ota yhteyttä palvelun ylläpitäjään osoitteessa webmaster@sarjakuvaseura.fi.
Aihetunniste Twitterissä: #sarjakuvablogit


Käyttöehdot


Suomen sarjakuvaseura ry
Sarjakuvakeskus
Laivalahden puistotie 7
00810 Helsinki
info@sarjakuvaseura.fi

Liity Suomen sarjakuvaseuraan! Liittymällä saat Sarjainfo-lehden kotiisi sekä jäsenkortin ja rahanarvoisia etuja. Samalla tuet suomalaista sarjakuvaa. Jäsenenä voit myös perustaa sarjakuvablogin tänne! sarjakuvaseura.fi